Състав на Софийския градски съд отложи делото за кражбата на личните

...
Състав на Софийския градски съд отложи делото за кражбата на личните
Коментари Харесай

Отложиха делото за теча на личните данни от НАП за след изборите

Състав на Софийския градски съд отложи делото за кражбата на персоналните данни от Национална агенция за приходите. Обвинени по делото Кристиян Бойков и шефът му Иван Тодоров от " ТАД Груп ". Причината, която стана ясна по време на днешното правосъдно съвещание е, че Кристиян Бойко е получил обвинителния си акт на 2 март - последният работен ден на предходната седмица, а по законов ред е седмица преди правосъдното съвещание. Защитата на Бойков настоя за най-малко месец, за да се запознае с обвинителния акт на подзащитния си.

Магистратите отложиха делото за 5 април за 14.30 ч.

Двамата обвинени - и Иван Тодоров и Кристиян Бойков запазиха мълчание както на влизане в правосъдната зала, по този начин и на излизане от нея.

Адвокат Ина Лулчева, която е бранител на Иван Тодоров разяснява пред медиите, че няма искания за периода от месец, защото естеството на обвинението не допуска усложнения във връзка с Тодоров. Обвинението, което е повдигнато против Иван Тодоров, не ни затруднява, увери Лулчева.

Тя изясни, че обвинението на Тодоров е за да всее ужас и боязън измежду популацията, само че по тази причина нещо няма никакви данни. Национална агенция за приходите изобщо не е подсигурила сигурна система за отбрана на данните, с цел да се твърди, че някой ги е разпространявал, с цел да всее боязън и ужас, е доста противоречиво, сподели още юрист Лулчева.

Припомняме, че обвинението е по члена за тероризъм - за всяване на ужас и боязън. На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на Националната организация за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона умряли. Малко след теча на данни бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинявания за кибертероризъм. Търговският директор на сдружението Георги Янков беше притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното произвеждане против него беше прекъснато, заради липса на доказателства. Стотици жители заведоха индивидуални каузи против приходната организация, заради нанесени вреди. Ако виновността на Тодоров и Бойков се потвърди в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

След невижданата по размера си офанзива против масивите ѝ, Националната организация по приходите беше санкционирана от Комисията за отбрана на персоналните данни санкции с 5,1 милиона лв., поради теча на персонални данни на над 5 милиона българи.

Стотици жители пък заведоха самостоятелни каузи против Национална агенция за приходите, поради претърпени вреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР